“3. KTO Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finans Konferansı”, İslami Finansta Yenilikler ve Dijital Dönüşüm temasıyla Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde açılış programıyla gerçekleştirildi. Konferansta, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, etik finans, katılım bankacılığı, sukuk ve İslami sigorta (Tekâfül) gibi konular ele alınacak. Ayrıca, blockchain, yapay zekâ, büyük veri analitiği ve robotik süreç otomasyonu gibi teknolojilerin İslami finans üzerindeki etkileri de tartışılacak.
Konferansa, KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, Ziraat Katılım Bankası Ürün Yönetimi ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Suat Tüccar, akademisyenler ve 10 farklı ülkeden davetliler katıldı. Konferans, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
İslami Finansta Yenilikler ve Küresel Etkiler
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, açılış konuşmasında şunları ifade etti: “İslam iktisadı ve finansı, risk paylaşımına dayalı mekanizmaları ve varlığa dayalı finansal ürünleriyle modern finans sistemlerine önemli katkılar sunmaktadır. Kaynakların etkin kullanımı ve toplumsal refahın artırılması, bu alanın temel hedeflerinden bazılarıdır. Geleneksel uygulamalar olan zekât, vakıf ve karz-ı hasen ise günümüzde yeniden keşfedilmesi gereken güçlü araçlardır. İslam iktisadı, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle yüksek düzeyde örtüşmekte ve küresel ekonomik sisteme insani bir boyut kazandırmaktadır.”
Ortaç, konferansın farklı üniversitelerden 100’den fazla bilim insanının katkılarıyla zenginleştiğini belirtti. Ayrıca, KTO Karatay Üniversitesi öncülüğünde 2023 yılında başlatılan Uluslararası İslami Finans Olimpiyatları (IIFO) hakkında bilgi vererek, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirildiğini vurguladı.
İlginin ve Katılımın Artışı
Doç. Dr. Kamola Ergun, “Bu konferans, İslam iktisadı ve finans alanında yenilik, diyalog ve iş birliği için önemli bir platformdur. 10 farklı ülkeden 200’den fazla bildiri özeti başvurusu aldık. Bu yoğun ilgi, İslami finansın küresel ölçekte artan önemini göstermektedir” dedi. Ayrıca, 2023 yılında Endonezya’da düzenlenen Uluslararası İslami Finans Olimpiyatı’nın dinamik bir yarışma platformuna dönüştüğünü belirtti.
Geleceğe Dönük Vizyon ve İş Birliği
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ergun, KTO Karatay Üniversitesi’nin geçmişten gelen bir mirasla ilme ev sahipliği yapmaya devam ettiğini ifade etti. “İslam iktisadı ve finans alanındaki küresel iş birliğinin ve akademik heyecanın artmaya devam etmesi bizleri umutlandırıyor. Uluslararası Karatay İslam İktisadı ve Konferansları serisi, bu vizyon doğrultusunda başlatıldı” dedi.
Konferans, 16-17-18 Temmuz 2025 tarihleri arasında KTO Karatay Üniversitesi’nde devam edecek. Yurt içinden ve yurt dışından katılan konuşmacılar, sunumlar yapacak ve tavsiye niteliğinde önerilerde bulunacak. Aynı zamanda İslami Finans Olimpiyatı’nda, 5 ülkeden 10 üniversitenin genç temsilcileri, İslam iktisadı ve finans alanında yenilikçi fikirleriyle yarışacak.