1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Sağlık
  4. Sessiz Salgın: Bir Günde 1 Milyondan Fazla Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon

Sessiz Salgın: Bir Günde 1 Milyondan Fazla Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her gün 15-49 yaş aralığındaki bireyler, tedavi edilebilir birçok cinsel yolla bulaşan enfeksiyona yakalanıyor. Çoğu enfeksiyon belirti göstermiyor ve fark edilmeden partnerlere bulaştırılabiliyor. Uzmanlar, düzenli tarama ve doğru önlemler alınmasını önemle vurguluyor.

Kimsenin Konuşmadığı Tehlike: Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, bu sessiz salgının küresel boyutlara ulaştığını belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her gün aktif olan 15-49 yaş arası bireylerin yaklaşık 1 milyonu cinsel yolla bulaşan enfeksiyona yakalanıyor. Bu, yılda yaklaşık 400 milyon vaka demektir.” diyor. Bazı enfeksiyonlar tamamen tedavi edilebilirken, HIV ve Hepatit gibi virüslerin ise hâlâ tedavi edilemediğini ekliyor.

Yıllar Sonra Yeniden Frengi

Son yıllarda frengi vakalarında ciddi artışlar yaşanıyor. Prof. Dr. Eskiçorapçı, “Son 10 yılda dünya genelinde 7-8 kat artış var. Frengi, iç organlara ilerleyerek semptom göstermeden aylar hatta yıllar sonra hasar bırakabiliyor. HPV, HIV ve Hepatit gibi virüslerin yayılımı da yüksek. Aşılar mevcut olsa da, HIV için henüz koruyucu aşı bulunmuyor. Türkiye’de AIDS vakaları artarken, dünya genelinde yıllık vaka sayısı 200 milyonun üzerinde seyrediyor.” diye anlatıyor.

Türkiye’de en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında bel soğukluğu ve klamidya bulunuyor. Ayrıca genital uçuk (HSV) de oldukça yaygın. HSV, Amerika ve Türkiye’de en sık rastlanan ikinci enfeksiyon konumunda.

Korunmada En Etkili Yöntem: Prezervatif

Prof. Dr. Eskiçorapçı, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en temel yolunun prezervatif olduğunu belirtiyor. “Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi de bu yönde. Prezervatif, enfeksiyonların yaklaşık %90’ını önleyebiliyor. Bu nedenle, korunma yöntemleri arasında ilk sırada geliyor.”

Türkiye’de Prezervatif Kullanımı Düşük

Türkiye’de sadece 10 kişiden 2’si enfeksiyonlardan korunmak için prezervatif kullanıyor. Durex’in Global Cinsellik Araştırması’na göre, katılımcıların %46’sı, güvenilir bir partnerle prezervatif kullanımının gereksiz olduğunu düşünüyor. Kullananların ise %58’i gebelikten korunmak, %11’i ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için tercih ediyor.

“Sevgi, Önce Korumaktan Geçer”

Eskiçorapçı, toplumda prezervatifin sadece doğum kontrolü olarak görülmesinin yanlış olduğunu söylüyor. “Maalesef insanların büyük kısmı, neredeyse %50’den fazlası prezervatifin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan koruduğunun farkında değil. Bu, sadece istenmeyen gebelikleri önlemek için kullanıldığı izlenimini uyandırıyor. Oysa en önemli amacı, fark etmeden taşıyıcı olabileceğiniz hastalıkları partnerinize bulaştırmamak. Bu, doğacak çocukları da koruyan kritik bir önlemdir.”

İnovasyonlarla Prezervatifler Artık Daha Konforlu

Yeni teknolojilerle prezervatiflerin daha konforlu hale geldiğini belirten Prof. Dr. Eskiçorapçı, “Gebelik ve enfeksiyon önleme açısından en etkili yöntem yine prezervatif. Artık, uyum sorunlarını azaltan ve ilişkide konforu artıran yeni ürünler de geliştiriliyor. Bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmekte fayda var.”

Bu içerik yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Bir hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen iletişime geçin.

Sessiz Salgın: Bir Günde 1 Milyondan Fazla Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.